Baumit büyümesini devam ettiriyor

Baumit Türkiye Genel Müdürü Atalay Özdayı Baumit'in gelişimini değerlendirdi.

Yılda ortalama 40 milyon metrekare ısı yalıtımı yapan, Orta ve Doğu Avrupa’nı önemli dış cephe ısı yalıtım sistemleri üreticilerinden olan Baumit, yaklaşık 1 milyar euro cirosu ile Schimd Industrie Holding’in en büyük markası konumunda bulunuyor. Türkiye’de ise 2006 yılından bu yana faaliyet gösteren Baumit Türkiye, toplamda 14 milyon euroluk bir yatırımla açılan Gebze üretim tesisindeki yıllık 300 bin ton üretim kapasitesi ile hizmet sunuyor. 


2016’ya oldukça iyi başladıklarını ve ilk yarıyı da aynı şekilde iyi bitirdiklerini söyleyen Baumit Türkiye Genel Müdürü Atalay Özdayı, “Bu yıl için belirlediğimiz hedeflerin biraz üzerinde yıla devam ediyoruz. Hedeflediğimiz şekilde yılı bitirdiğimiz takdirde önümüzdeki yılın da Baumit için aynı yükseliş trendi ile devam edeceğini düşünüyoruz” dedi. 2016 yılının Baumit Türkiye için en önemli yatırımının ‘Baumit Akademi’ olduğunu vurgulayan Özdayı, “Yılın başında yeni ofisimize taşındık ve yeni ofis binamızda Baumit Akademi’yi kurduk. 10’uncu yılımızı da kutladığımız 2016’da Baumit Akdemi’nin bu çalışmalarımıza önemli bir ivme kazandıracağına inanıyoruz. Baumit Akademi’de profesyonellerden son tüketiciye kadar konu ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen herkese kapılarımızı açıyoruz” ifadesinde bulundu. Firmalarının gelişimi değerlendiren Özdayı, DÜNYA İnşaat Dergisi’nin sorularını şöyle yanıtladı: 

Firmanızdan kısaca bahseder misiniz?
ÖZDAYI: Baumit, Avusturya Wopfing’de bir aile şirketi olan Schmid Industrie Holding Grubu’na ait bir firmadır. Holding, bugün bünyesinde 90’u aşkın işletmesi ile 1,5 milyar euro ciroya sahiptir. 1988 yılında kurulan Baumit, Avrupa’da 31 ülkede 40 fabrikada 6,5 milyon ton kapasitesi ile 25 yıl gibi kısa bir sürede Avrupa’nın en büyük üçüncü kuru harç üreticisi haline gelmiştir. Yılda ortalama 40 milyon metrekare ısı yalıtımı yapan Baumit, Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük dış cephe ısı yalıtım sistemleri üreticisi ve yaklaşık 1 milyar euro cirosu ile Holding’in en büyük markasıdır. Türkiye’de ise 2006 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Toplamda 14 milyon euroluk bir yatırımla açılan Gebze üretim tesisimiz, yıllık 300 bin ton üretim kapasitesine sahip. Son yıllarda yakaladığımız hızlı büyüme rakamlarını istikrarlı şekilde devam ettirmeye, rakamların yanında organizasyonumuzu ve faaliyet alanımızı da genişletmeye odaklandık. Bu odak çerçevesinde de ekip, ürün gamı, satış kanalı ve pazarlama alanlarında yeni projeler geliştiriyoruz. Şu an itibari ile yaklaşık 65 kişilik bir ekibe sahibiz. Baumit olarak her alanda süreklilik ve sürdürülebilirlik üzerinde duruyoruz. Ana odağımız, kalitede, hizmette, müşteri ilişkilerinde ve günün sonunda pazarda sürekliliği devam ettirmektir. Bu hedef ile bir yandan ürünlerimizin kalitesini sürekli kılmak için düzenli çalışmalar ve geliştirmeler yaparken, bir yandan da müşterilerimizin ve ürün kullanıcılarımızın hayatını kolaylaştıracak projeler üzerinde çalışıyoruz.  

 
Boya sektörüne hitap eden ürün gruplarınızdan, üretim tesisi ve hacminizden kısaca söz eder misiniz?
ÖZDAYI: Baumit olarak iç ve dış cephe ısı yalıtım sistemleri (mantolama sistemleri) veya mevcut sıvalı yüzeyler üzerinde kullanılabilen yüksek nefes alma kabiliyetine ve su iticiliğe sahip 852 farklı renkte akrilik, silikon, silikat esaslı boyalar üretiyoruz. Gebze üretim tesisimizde 5 bin ton/yıl boya (ıslak üretim) üretebilmekteyiz. Bu da yılda ortalama 200 bin kova ürün anlamına gelmektedir. Modern bir tesis olması dolayısı ile bu kapasite ilave vardiyalar ile iki katına ulaşabilir. 

 
Firmanız 2016’yı nasıl geçiriyor, gelecek dönem beklenti ve hedefleriniz neler?
ÖZDAYI: 2016’ya oldukça iyi başladık ve ilk yarıyı da aynı şekilde güzel bitiriyoruz. Bu yıl için belirlediğimiz hedeflerin biraz üzerinde yıla devam ediyoruz. Yılın ilk yarısında hedeflerimizin tamamını gerçekleştirebileceğimizi söyleyebilirim. Şu anki projeksiyonumuz ve yaptığımız çalışmalara göre yılsonu hedeflerimizden bir sapma öngörmüyoruz. Hedeflediğimiz şekilde yılı bitirdiğimiz takdirde önümüzdeki yılın da Baumit için aynı yükseliş trendi ile devam edeceğini düşünüyoruz. 

 
Yeni kurduğunuz Baumit Akademi hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
ÖZDAYI: 2016 yılının bizim için en önemli yatırımı Baumit Akademi oldu. Yılın başında yeni ofisimize taşındık ve yeni ofis binamızda Baumit Akademi’yi kurduk. Türkiye pazarına girdiğimiz günden bu yana sektör profesyonellerinin yanı sıra konu ile ilgili olarak bireysel bilinçlenmenin de önemli olduğunun üzerinde duruyoruz. Bağlı bulunduğumuz dernekler bünyesinde çalışmalara katkı sağlarken kendi özel iletişim kanallarımız ile de farkındalığı artırmaya ve toplumsal bir bilinç yaratmaya gayret ediyoruz. 10’uncu yılımızı da kutladığımız 2016’da Baumit Akdemi’nin bu çalışmalarımıza önemli bir ivme kazandıracağına inanıyoruz. Baumit Akademi’de profesyonellerden son tüketiciye kadar konu ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen herkese kapılarımızı açıyoruz. Mart 2016’dan bu yana faaliyet gösteren Akademi’de, profesyonellere yönelik son sistemler, teknik bilgiler aktarılırken; uygulamacılar için ürünler ve uygulama teknikleri, son tüketiciler için genel olarak ısı yalıtım sistemleri, yalıtım ile ilgili doğrular/yanlışlar, vb. konularında eğitimler ve toplantılar düzenleniyoruz. Bu arada üniversitelerle de temas halindeyiz. Mimarlık ve inşaat fakültesi öğrencilerinin de eğitimlerine bilgi ve deneyimlerimizden yola çıkarak katkı sağlamayı amaçlıyoruz. 

 
Gelecekte hangi ürünler ön plana çıkacak? Trendleri belirleme anlamında piyasaya sunduğunuz yenilikler var mı?
ÖZDAYI: Değişen iklim koşulları ile birlikte (küresel ısınma) daha yüksek performanslı ürünlerin pazarda yer bulması kaçınılmaz bir gerçeklik. Özellikle dış cephe ısı yalıtım ve cephe yenileme işlerinde silikat esaslı boyaların pazarda daha geniş bir yer alacağını düşünüyoruz. Uzun bir süredir Baumit Avusturya merkez üretim tesislerimizde ürettiğimiz nano teknolojik ve silikat esaslı ürünümüz NanoporColor’ı Türkiye pazarına sunmaktayız. Silikat esaslı yapısı sayesinde birçok avantajı bir arada bulunduran NanoporColor yüksek örtücülük, çok iyi nefes alma kabiliyeti, yüksek su itici özelliğinin yanı sıra nano teknolojisi ile zor kirlenen bir boyadır. 

 
Dekoratif ve cephe boyalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz? 
ÖZDAYI: Baumit olarak cephelere tasarım özgürlüğü getirmek adına birçok farklı dokuda kaplama ürünleri üretmekle beraber efekt boyalar ile de cephe tasarımlarını desteklemekteyiz. Baumit Metalic boyamız ile sekiz farklı renk ile cephelerinizi renklendirebilirsiniz. Ayrıca uygulandığı yüzeyde homojen olmayan bir görüntü oluşturan sekiz farklı rengi olan Baumit Lasur ile cephede degrade ya da eskitme gibi efektler elde etmek de mümkündür. Baumit Glitter ile boyanan yüzeylerde dört farklı tipte pırıltı (sim) etkisi yaratılabilmektedir. Baumit CreativTop hazır dekoratif kaplama kullanılarak oluşturulacak kaba/ince beton, ahşap vb. dokuların üzeri uygun tonlarda Baumit Lasur ile boyandığında doğala yakın bir görüntü elde edilmektedir. 

 
Çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik konularındaki projelerinizden söz edebilir misiniz?
ÖZDAYI: İnsan yaşamı için konfor ve kalite üreten Baumit, tasarımlarının merkezine yine insanı almıştır. Temelde daha uzun ömürlü yapılar ve sistemler oluşturmak için insan cildini örnek alarak ürün tasarımları yapmaktadır. İnsan cildi gibi nefes alma kabiliyeti yüksek, su itici ve vücut sıcaklığını dengede tutan sistemler üreterek sürdürülebilir bir yaşam kalitesi için çalışmaktadır. Kalite ve uzun ömür kavramları görece kavramlar olabileceği için standartların oluşması ve temel noktaların belirlenmesi gerekmektedir. Baumit bu anlamda da üzerine düşen görevleri sorumluluk bilinci ile yerine getirmektedir. Ulusal ve uluslararası organizasyonların teknik komisyonlarına katılım sağlanarak standartların oluşturulması ve geliştirilmesine katkıda bulunulmaktadır. Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri (ETICS) ile ilgili Avrupa Teknik Değerlendirme Kuruluşunda (EOTA) komisyonlara katılarak ve görüş bildirerek sektörel gelişime, ulusal olarak da Türk Standartları Enstitüsü’nün çalışma gruplarında fikir ve görüşlerimizi beyan ederek ülkemizin gelişimine katkı sağlamaktayız. Üretim ve tedarik süreçlerimizde sahip olduğumuz ‘Çevre Yönetim Sistem’ sertifikalarına uygun hareket ediyoruz. Ürünlerimizin kullanıldığı alanlarda enerji ve bakım maliyetlerinden daha fazla tasarruf sağlanabilmesi adına da kullanıcılar için çeşitli yönlendirmelerde bulunuyoruz. Ana işimiz dış cephe ısı yalıtım sistemleri. Dolayısı ile enerji tasarrufu sağlayan sistemler önermek öncelikli amacımız. Bu sistemlerin üzerinde kullanılacak renklerin ve ürünlerin seçimi de tasarrufa katkıda bulunuyor. Dış cephelerde daha açık tonların tercih edilmesi mantolama sistem ömrünü uzatıyor. Ayrıca hazır dekoratif kaplama ürünleri kendinden renkli oldukları ve tek seferde uygulanabildikleri için hem zamandan hem de işçilikten tasarruf sağlıyor. Daha dayanıklı yapıları sayesinde bakım maliyetlerini de azaltıyor.